Produkt dnia
2x Koktajl 550g
2x Koktajl 550g

328,99 zł

szt.
Herbatka Rozpuszczalna 100g Herbalife
Herbatka Rozpuszczalna 100g Herbalife

199,99 zł

szt.
Napój Aloesowo-Ziołowy Herbalife 473ml
Napój Aloesowo-Ziołowy Herbalife 473ml

142,99 zł

szt.
Koktajl 780g waniliowo-śmietankowy
Koktajl 780g waniliowo-śmietankowy

209,99 zł

szt.
2x Koktajl 780g waniliowo-śmietankowy
2x Koktajl 780g waniliowo-śmietankowy

409,99 zł

szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
4 powody, dla których warto jeść więcej warzyw i mniej mięsa
4 powody, dla których warto jeść więcej warzyw i mniej mięsa

Istnieje ogólnoświatowy ruch w kierunku jedzenia mniejszej ilości mięsa. Współczucie dla zwierząt jest jednym z powodów, dla których ludzie stają się wegetarianami lub fleksitarianami, ale wielu innych decyduje się na zmianę ze względu na swoje zdrowie i z innych powodów. Więc jakie są powody, dla których powinieneś rozważyć zmniejszenie spożycia mięsa i zwiększenie spożycia warzyw? 

  • Korzyści zdrowotne: Spożywanie większej ilości warzyw może poprawić odżywianie, pomóc w kontroli wagi i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
  • Korzyści dla środowiska: produkcja mięsa jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia.
  • Korzyści finansowe:  mięso może być drogie, jego cięcie może również obniżyć rachunki za żywność.

1 Korzyści żywieniowe

Wytyczne żywieniowe zalecają spożywanie pięciu porcji warzyw dziennie dla dobrego zdrowia. Jednak mniej niż jeden na dziesięciu dorosłych codziennie spożywa zalecaną ilość warzyw. Reszta z nas zajada się innymi produktami, takimi jak mięso, zboża i produkty mleczne. Podczas gdy czerwone mięso, ryby i drób dostarczają cennego białka i minerałów, które organizm wykorzystuje do naprawy komórek, nadal brakuje nam witamin, minerałów i błonnika, które mogą dostarczyć tylko warzywa.

Jakie są korzyści zdrowotne warzyw?

Warzywa zawierają jedne z największych ilości witamin i minerałów w porównaniu z innymi rodzajami żywności. Składniki odżywcze znajdujące się w warzywach i związane z nimi korzyści zdrowotne obejmują:

  • Witamina C:  pomaga w naprawie drobnych uszkodzeń skóry oraz utrzymuje zdrowe zęby i dziąsła
  • Żelazo:  niezbędne dla czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu w organizmie
  • Magnez:  Niezbędny dla zdrowych kości i zmniejszenia zmian skurczów mięśni i wysokiego ciśnienia krwi.
  • Kwas foliowy:  niezbędny dla kobiet, które mogą zajść w ciążę, ponieważ zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z wadą mózgu lub rdzenia kręgowego.  
  • Witamina A:  dla zdrowych oczu i skóry oraz ochrona przed infekcjami.
  • Wapń:  niezbędny dla zdrowych kości i zębów oraz dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, nerwów i niektórych gruczołów.
  • Błonnik zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej i raka jelita. Idealnym rozwiązaniem jest Napój Błonnikowy Herbalife Nutrition
  • Potas:  pomaga w utrzymaniu idealnego ciśnienia krwi.

Spożywanie pięciu porcji warzyw przez jeden tydzień może pomóc Ci poczuć się bardziej pobudzonym dzięki uregulowanemu poziomowi cukru we krwi oraz zwiększonej zawartości witamin i minerałów.  

2 Mniejszy przyrost wagi 

Przeciętny dorosły przybiera na wadze o 0,62 kg w ciągu całego roku . Nieco ponad połowa przyrostu (0,32 kg) przypada na okres świąteczny i nie można winić za wszystko „Bożonarodzeniowego Obżarstwa”. Szynka, indyk, wieprzowina i kurczak, które jemy podczas świątecznego obiadu, a jako resztki kilka dni później, są odpowiedzialne za niektóre niechciane kilogramy, które nosimy przez cały rok.  

Przejście z mięsa na warzywa przez cały rok powinno teoretycznie pomóc ci przestać przybierać na wadze. Problem w tym, że sami nie jemy warzyw. To sposób, w jaki przygotowujemy warzywa i to, z czym je jemy, dodaje kilodżuli. Ukrytymi kaloriami są sosy, śmietana do zapiekanek, masło, olej do pieczenia i dressingi do sałatek. Możesz pomyśleć, że dobrze postępujesz, jedząc warzywa, ale w niektórych przypadkach lepiej byłoby wybrać chudy kawałek wieprzowiny w porównaniu do kremowej zapiekanki ziemniaczanej.

Spożywanie większej ilości warzyw pomoże również zmniejszyć ryzyko sięgania po niezdrowe jedzenie. Trzymanie pokrojonych marchewek i ogórków na biurku w pracy może uniemożliwić ci odwiedzenie automatu w godzinach popołudniowych.

Jeśli jesz mniej mięsa, aby zmniejszyć ryzyko przybrania na wadze, pamiętaj o tym, co dodajesz do sałatki lub gotowanych warzyw. Staraj się jeść jak najwięcej warzyw na surowo, a kiedy używasz przypraw i innych składników, sprawdź opakowanie pod kątem kalorii i składników. Wiele dressingów ma ukryte kalorie w postaci dużej ilości dodatku cukru.

Osoby jedzące mięso są trzy razy bardziej narażone na otyłość niż wegetarianie i dziewięć razy bardziej niż weganie, więc wydaje się, że ogólnie spożywanie mniejszej ilości mięsa i większej ilości warzyw może pomóc twojej talii.

 

3 Zmniejsz cholesterol

Tłuszcze nasycone podnoszą poziom cholesterolu we krwi, a większość tych tłuszczów znajduje się w mięsie zwierzęcym. Badanie  w Journal of the American Heart Association podsumowało 11 badań z całego świata, aby sprawdzić, czy dieta wegetariańska wpływa na poziom cholesterolu u osób z chorobami serca lub czynnikami ryzyka chorób serca. Uczestnicy w wieku od 28 do 54 lat stosowali dietę wegańską lub wegetariańską w porównaniu z wszystkożerną dietą składającą się z produktów roślinnych i zwierzęcych. Naukowcy odkryli, że uczestnicy stosujący dietę wegetariańską obniżyli całkowity cholesterol o 13,9 mg, LDL (zły cholesterol o 13,1 mg, a HDL (dobry cholesterol) o 3,9 mg. Badanie zalecało dietę wegetariańską w połączeniu ze zwiększonymi ćwiczeniami i zmniejszeniem otyłości. Więc, jeśli zmagasz się z utrzymaniem poziomu cholesterolu w ryzach, dobrym początkiem może być spożywanie mniejszej ilości mięsa bogatego w tłuszcze nasycone.

4 Pomóż Swojej Skórze

Polacy wydają miliony każdego roku na kremy do skóry i kosmetyki, a wszystko to w pogoni za ładną skórą. Gdyby tylko wiedzieli, że mogą po prostu zjeść drogę do promiennej cery.

Dieta bogata w tłuszcze omega-3, cynk i witaminę E może poprawić stan skóry, taki jak egzema i łuszczyca, więc lepiej jeść ryby niż mięso. Jeśli cierpisz na trądzik, niektórzy dermatolodzy zalecają ograniczenie tłuszczów nasyconych i uwodornionych znajdujących się w mięsie, przetworzonej żywności i margarynie. Pokarmy bogate w selen, takie jak tuńczyk, orzechy, nasiona i pełnoziarnisty chleb, są lepsze dla osób cierpiących na trądzik.

Dermatolog zaleca osobom cierpiącym na trądzik spożywanie 10 porcji warzyw wielkości pięści , szczególnie tych o głębokich lub jaskrawych kolorach, ponieważ zawierają one różnorodne przeciwutleniacze, które łagodzą uszkodzenia i stany zapalne wywołane przez wolne rodniki.

Tak więc ograniczenie spożycia mięsa w celu zwiększenia spożycia warzyw może pomóc Twojej skórze, jeśli wystąpi trądzik i inne choroby skóry.

 

Bądź elastyczny i zobacz, co działa dla Ciebie

Jak widać, jest wiele powodów, aby jeść więcej warzyw, a mniej mięsa. Jeśli zastąpisz produkty mięsne warzywami, zwiększysz spożycie witamin i minerałów, co ma wiele korzyści zdrowotnych. Zamiana mięsa na warzywa zapewnia również korzyści finansowe i środowiskowe. Ale nie ma potrzeby stania się z dnia na dzień surowym wegetarianinem. Spróbuj powoli wprowadzać do swojej diety więcej wegetariańskich posiłków i obserwuj, jak twoje ciało czuje się po dodaniu warzyw.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl